Проф. Иван АнгеловЧлен-кор. на БАН  Кирил Петков ни излъга на едро

...
Проф. Иван АнгеловЧлен-кор. на БАН  Кирил Петков ни излъга на едро
Коментари Харесай

Проф. Иван Ангелов: Сделка за ядрените блокове с Украйна обслужва чужди интереси

Проф. Иван Ангелов

Член-кор. на Българска академия на науките

 

 

Кирил Петков ни излъга на едро преди няколко години със своето двойно канадско и българско поданство, с цел да стане български министър. Българският съд, кой знае за какво, не го осъди, въпреки че беше сезиран. Така един измамник стана министър, а след това и министър-председател. Това сподели, че в България всеки може да лъже безнаказано. Дори и на най-високи инстанции. Че с неистини се реализират и най-високи държавни постове.

 

Сега ни лъже още веднъж на едро по аргументите за продажбата на двата нуклеарни блока, доставени преди години от Русия за нашата атомна електроцентрала в Белене. И чакащи навън монтаж зиме и лете, обгърнати в найлонови платна.

 

Петков сподели преди няколко дни в изявление по малкия екран че в този момент управляващите ще продават на Украйна нуклеарните блокове, с цел да не оставят България в цялостна взаимозависимост от Русия в енергетиката. Защото намаляването на зависимостта ни от Русия, била съществена политика на България в тази област. Възнамерявали да употребяват за задачата залежалите навън от години нуклеарни блокове в Белене. Това е следващата неистина на едро на този господин, предопределена за наивници и фанатични русофоби.

 

За момента това е единствено някаква прищявка в главите на обособени български или задгранични политици. Не проличава по тематиката да са правени сондажи сред продавачи и купувачи, само че се приказва изрично и на едро, сякаш подписването следва на следващия ден. 

 

Според мен тази концепция е толкоз неуместна, че звучи като неосъществима. Струва ми се, че единствено болен мозък може да създаде такова недомислие.

 

Също по този начин на едро и случайно се приказва тези дни по откриването на находище от 13 милиарда кубически метра газ в българската зона на Черно море и за милиардите долари доходи от неговия експорт. Такива вести слушаме към този момент неведнъж през последните 30-40 години.Такъв е стилът в актуалната българска политика на най-високо ниво. Може би тъй като там се намират  най-неподходящите персони.

 

Известно е, че Русия и Украйна в този момент са в братоубийствена война, натрапена им от американските управляващи. Авторът на концепцията за тази война са американски стратези. Тя се приготвя от 20-30 години. НАТО обезпечава военно-техническото поръчителство на войната. Те принудиха Путин да натисне копчето на 22 февруари 2022 година, съзнавайки братоубийствения темперамент на войната Той нямаше различен избор.

 

Не изключвам тази договорка с нуклеарните блокове в Белене да е измислена и наложена в този момент от американците освен на България,  само че и на Украйна, само че те също нямат избор. Украйна в този момент се ръководи де факто от американските управляващи, даже по-брутално в сравнение с България. 

 

Освен това, ние не знаем нищо за държанието на съветската страна – производител на блоковете, по отношение на тази нетрадиционна договорка. Аз чакам, че съветската страна ще откаже присъединяване в тази неуместна договорка.

Защото присъединяване в такава договорка значи доста дейни и продължителни работни връзки сред украински и съветски специалисти по договаряне на договорката.

 

Десетки години тесни работни връзки по построяването на новата централа или уголемение на съществуваща някъде в Украйна друга атомна централа. Десетки години работни връзки по снабдяването на новата централа с съветски аварийни елементи, по главните и капиталните поправки, по доставката на съветско нуклеарно гориво, по съхраняването на отработеното нуклеарно гориво и така нататък Това са комплицирани, цялостни с капацитет за кавги работни връзки при основания извънредно неподходящ климат в връзките сред двете страни. Украинската страна може да бъде принудена от американците да се съгласи да стартира дългогодишни работни връзки със съответните съветски институции, заради колониалната си зависимост на Америка. Никой обаче не може да я наложи на Русия!

 

Не е известно по какъв начин ще реагират съветските управляващи на такова необичайно предложение. През последните години е насъбрана голяма ненавист сред двата народа. По-точно е да се каже - сред съветската и украинската част на еднакъв народ. Мозъкът ми не побира по какъв начин двете страни ще осъществят такова комплицирано стопанско начинание с хиляди и хиляди механически, организационни и други детайлности, в продължение на десетилетия.

 

В работните връзки сред Русия и България е насъбран голям позитивен опит и тук не чакам проблеми, в случай че двата нуклеарни блока се употребяват по първичното им предопределение на площадката в Белене. Преди няколко години огромен колектив от Икономическия институт и други институти на Българска академия на науките потвърди, че построяването на АЕЦ в Белене е допустимо и оправдано. Заключението на този колектив заслужава доста по-голямо доверие от случайното изявление на настоящия министър председател на България – химикът Денков.

 

Преди 10-15 години „ видният български експерт по атомна енергетика “ Бойко Борисов ни разказваше, че Белене е единствено един мочур. След това промени говоренето си. За моя изненада сегашният министър председател химикът Денков от високия си пост тези дни също безконтролно, само че академично некадърно сведе плана в Белене до „ един мочур “. Утре може и той да промени мнението си. Нашите политици са доста гъвкави във високомерното изявление на недомислия.

 

Казано беше, че ще продадем нуклеарните блокове на Украйна по същата цена по която сме ги купили от Русия преди 10-15 или повече години. И че по този начин се защитавали нашите стопански ползи. Това е нова некомпетентна неистина, изречена от висок стол! Световната комерсиална процедура демонстрира, че в границите на 10-15 години цената на покупко-продажби с такива комплицирани машини и уреди нараства внезапно. Това ще проличи от цената, която ще ни изискат най-вероятните американски снабдители на нуклеарни блокове-заместители на съветските, от Уестингхаус. Към това се прибавя и мощното въздействие на високата международна инфлация през последните години.

 

Бъдещата американска цена може да се окаже два-три и повече пъти по-висока от съветската. По тази линия също ще загубим доста милиарди щатски $. 

 

Не мога да се изговарям по качеството. Мога единствено да настоявам, че съветските нуклеарни уреди потвърдиха безупречното си качество у нас при потреблението им в продължение на няколко десетилетия. За американските нуклеарни уреди това занапред следва.

 

Кирил Петков не познава енергийната проблематика и неговите думи в тази област не заслужават никакво внимание. Почти всичко, казано от него е прекомерно общо и подвеждащо. Някои от същинските аргументи за тази странна договорка той може и да знае, само че неговите задгранични господари са му наредили какво да приказва и по какво да мълчи. В случая той афишира единствено лъскавата част от договорката и мълчи по сенчестата. А тя е мощно отблъскваща.

 

Истинската причина за такава продажба е да се завърши цялостната ни изолираност от съветската енергетика и да се усили още повече тоталната ни директна и косвена енергийна взаимозависимост от Америка в региона на енергетиката, където доминират по-сложните и по-скъпи способи за рандеман и далечни транспортни дистанции до Европа, за разлика от тръбните способи за превоз, по-къси дистанции и по-ниски цени на съветските доставки. Една тотална, потвърдила себе си преференциална съветска взаимозависимост, се заменя с по-несигурна и по-скъпа американска взаимозависимост. 

 

Положителният резултат за Америка се укрепва с ограничение на методите за превоз от Русия, посредством взривяване на газови и други трнспортни автомагистрали за съветски първоначални енергоносители към Западна Европа. Това беше към този момент направено посредством взривяване на тръбите на двата северни газови потока в Датската зона на Балтийско море на хиляди километри от Русия.

 

Всички обстоятелства потвърждават, че това е американска работа, с която се приключват съветските доставки на газ за Западна Европа. Целият западен свят знае това, само че мълчи. Въпреки очевидните обстоятелства западните „ специалисти “ се пробваха да стоварят виновността на Русия. По тази подправена версия излиза, че Русия сама пречи на своите доставки за Западна Европа. Лъжи, неистини, неистини! Едва ли през последните стотина години се е лъгало толкоз доста и по този начин безконтролно в международните връзки! И то единствено по адрес на Русия. И се мълчи по безобразията на американските управляващи.

 

Тази тотална преориентация на енергийните ни доставки се прави, макар че американските управляващи потвърдиха, че не са предан сътрудник в стопанските връзки с другите райони на света. Така постъпват и по отношение на нас. Тяхното държание в договорката с военните самолети F-16 с България демонстрира по какъв начин не би трябвало да се държи огромен търговски сътрудник с дребен, като нас. А дребният сътрудник – България сподели, че не знае или не желае да отстоява правата си в договорните икономически връзки. Защото правата и отговорностите на дребния и на огромния сътрудник в договорните икономически връзки са еднообразно ангажиращи за двете страни. 

 

България подписа контракт с американска компания – производител на самолети с цялостно авансово възнаграждение, което не е международна процедура при такива милиардни покупко-продажби. Макар че тогава самолетите съществуваха единствено на чертежи, с обещана доставка след няколко години. Впоследствие и този период беше продължен едностранно от американска страна и ние продължаваме да чакаме, без да настояваме за съблюдаване на първичния контракт. И без да държим за съблюдаване на нашите права по контракта. Ако това беше направено от съветска страна щеше да се вдигне скандал до небето. Щяха да заговорят за налудничавия Путин и други сходни нелепости.

 

При съществуването на най-груби нарушавания на първичните договорни връзки от американския снабдител на самолети, нямаше никакви рекламации от наша страна. Това е българският принос на унизително сервилно държание в равностойни по принцип договорни икономически връзки. И макар тези обстоятелства ние преориентираме всичките си доставки в региона на енергетиката от съветски към неруски, от по-евтини към по-скъпи и на първо място американски доставки.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР